Abrahams Mosterdmakerij

Mosterd

Eenrum

Abrahams Mosterdmakerij bevindt zich boven in de provincie Groningen. Een provincie die van oudsher bekend staat om de vele boeren kruideniers die hun eigen producten maakten. Zij hadden hun eigen fabriekjes waar met eigen receptuur hun afzetgebieden bedienden. Door de jaren heen zijn de meeste verdwenen of opgekocht door grotere fabrieken.

Bij Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum daarentegen wordt er tot op de dag van vandaag op ambachtelijke wijze mosterd geproduceerd. Dit gebeurt volgens traditioneel Groninger receptuur. Het is dan ook net alsof de tijd in deze oude mosterdfabriek heeft stil gestaan. Inmiddels is het dan ook een van de weinige locaties – zo niet enige – in Nederland waar nog ambachtelijk én biologisch mosterd gemaakt wordt. Biologisch houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van biologisch gecertificeerde gewassen, maar nog veel beter en leuker vinden we het, dat we sinds een paar jaar weer mosterdzaden van Groninger bodem kunnen gebruiken. En daarmee is Abrahams Mosterd écht de ‘Groningste’ mosterd.

De teelt van mosterdzaad is in Nederland helaas bijna verdrongen door granen, mais, suikerbieten en aardappelen. Het teeltareaal mosterd is in heel Nederland zo klein, dat het niet eens in het CBS overzicht van akkerbouwgewassen voorkomt. Mondjesmaat wordt er gele  mosterd geteeld, zwarte (biologische) mosterd al helemaal niet meer. Het is een ‘risicovol’ gewas, mede door de onbekendheid met de teelt ervan, maar ook omdat het lastig te oogsten is en een groot na-ijleffect heeft. We zijn daarom lang genoodzaakt geweest om de belangrijkste grondstof, de mosterdzaden, te importeren. Veelal uit Canada en Oost-Europa.

In de zomer van 2017 heeft Landgoud Ontwikkeling in het kader van een proeftuin voor het eerst biologisch geteeld zwart mosterdzaad van Groninger bodem geoogst. In het najaar is er geoogst en is er een heerlijk eindproduct ontwikkeld. Een mooi begin van de ambitie van Abrahams Mosterdmakerij om Abrahams grove Groninger mosterd zo Gronings mogelijk te maken!

More producers

See all producers