Prinsentuin Groningen

In het centrum van Groningen, vlakbij de Martinitoren en de Grote Markt, vind je een van de bijzonderste plekjes van de stad. De historische Prinsentuin is een echte oase van rust in de drukke binnenstad. Je kunt er wandelen in de rozentuin, van de zon genieten op een van de bankjes of lekker bijkomen onder de fruitbomen, op het terras van de theeschenkerij.

De theeschenkerij is een romantisch openluchtcafé, gelegen in de oude kruidentuin. Op het gras, onder de fruitbomen, serveren we de lekkerste thee en koffie die we in Groningen kunnen vinden. Daarbij horen natuurlijk vers gebakken cake en knapperige koekjes. Ook serveren we ontbijt en lunch met wisselende soep en salade, allemaal huisgemaakt door Omni in de Korenstraat.

Ons openluchtcafé is open tussen 1 april en 1 oktober, van dinsdag tot en met zondag, tussen 10:00 uur en 18:00 uur, tenzij het de hele dag stortregent.

Een beetje geschiedenis

De Prinsentuin ligt achter het Prinsenhof, een gebouw uit de 11e eeuw dat tegenwoordig in gebruik is als hotel. De tuin werd aangelegd in 1626, in opdracht van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes. Het Prinsenhof was in 1594 namelijk de plaatselijke residentie geworden van de Prins van Nassau, waar hij verbleef als hij in de stad was.

De Prinsentuin bestaat onder andere uit een rozentuin, een kruidentuin en een gedeelte met berceaus (met bomen overgroeide paden). In een van de vijf perken van de tuin zijn buxushagen aangeplant in de vorm van gekroonde letters W en A, de beginletters van Willem Frederik en Albertine Agnes.

De tuin is aan de kantvan de Turfsingel afgesloten door middel van een hoge muur. Aan één zijde is nog een stukje van het blauwe muurtje te zien, dat ooit weer boven op deze muur stond. Het blauwe muurtje, dat in de Franse tijd is aangebracht, moest voorkomen dat men drank over de muur gooide toen de Prinsenhof een militair hospitaal was. Vanaf de 19e eeuw raakt de tuin in verval en verandert hij langzaam in een plein. Na verloop van tijd komt er een lijkenhuis en stallen voor de Koninklijke Marechaussee.

Aan de hand van een stadskaart van Egbert Haubois uit 1634 reconstrueerde in de jaren '30 van de vorige eeuw E.A. Canneman van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg de oorspronkelijke opzet van de tuin. Van de zes oorspronkelijke perken kon er een, dat beplant was geweest met fruitbomen, niet meer hersteld worden, omdat het kantongerecht daar in 1911 gebouwd was. Van 1935 tot 1938 werd er gewerkt aan de vernieuwing en in 1939 werd de tuin geopend. (bron: gemeente Groningen)

No items found.

What's going on at Prinsentuin

Adres

Openingstijden

Theeschenkerij Prinsentuin Groningen
Ingang hek naast Kattenhage 1,  Groningen

Van 1 april tot 1 oktober
Dinsdag 10:00 - 18:00
Woensdag 10:00 - 18:00
Donderdag 10:00 - 18:00
Vrijdag 10:00 - 18:00
Zaterdag 10:00 - 18:00
Zondag 10:00 - 18:00

Route